Наложените санкции от САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България

...
Наложените санкции от САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България
Коментари Харесай

Янев: Санкциите на САЩ са сигнал, че корупцията у нас е пуснала корени

Наложените наказания от САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и последствията вече излизат отвън националните ни граници. Това сподели служебният министър-председател Стефан Янев по време на съвещанието на Съвета по сигурността. 

По думите му, корупционната среда в България не просто унищожава нашия интернационален престиж, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата народна власт, като я прави нефункционална и неефективна. 

" Трябва да бъдем наясно, че няма по какъв начин да имаме постоянна политическа система, просперираща стопанска система, нито работеща обществена система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. За тази цел е нужна консолидация на националните старания за нейното премахване. Това няма по какъв начин да се случи без сериозна смяна в работата на българското обвиняване, на българската правосъдна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да постановат закона и за които през днешния ден мъчно може да се каже, че се оправят с главните функционалности и задания, както и с упованията на българското общество за правдивост ", съобщи още Стефан Янев. 

Според него, политиката ни би трябвало да се основава на три съществени стълба: благополучие, сигурност и правдивост, които би трябвало да бъдат в основата за разбирането ни за държавност. 

" В допълнение, с цел да се подсигурява действието на страната наложително би трябвало да се съблюдават и два правилото: всеки да съблюдава закона и всеки да си заплаща налозите. В този смисъл съществена задача на служебния кабинет е даде образец, че процесите в България може да се лучват по верен метод, тъй че да се върне вярата за хората за по-добър живот ", добави още служебният министър председател.

" Трябва да предпазим държавните сдружения от налагането на финансови наказания, за задачата би трябвало да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, с цел да не се блокират бизнеси и държавни сдружения. Тази тематика е изключително значима и сензитивна както от позиция на евентуалните последтвия в политически и стопански проект, по този начин също и в обществен аспект ", сподели още Стефан Янев. 

Той разяснява и дейността на Съвета по сигурността. " На първо място, този Съвет би трябвало да организира постоянни и изключителни съвещания, като постоянните следва да бъдат не по-малко от едно съвещание на три месеца. При реализиране на активността си Съветът по сигурността се подкрепя от секретариат, който е независимо структурно звено в администрацията на Министерския съвет. Такъв секретариат досега не е основан, което е сериозен пропуск, защото тази конструкция е основна във връзка с процеса на ръководство на рецесии ", сподели още служебният министър председател.

На Съвета по сигурността участват вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, министърът на защитата Георги Панайотов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, дир. на ДАР Атанас Атанасов, ръководителят на ДАНС Пламен Тончев, финансовият министър Асен Василев и други

Дневният ред на съвещанието на Съвета по сигурността планува още разискването на ограничения за гарантиране на политическата стабилност; нужда от нови и съответни политики за битка с корупцията, както и използване на по-ефективни механизми за съгласуваност и взаимоотношение на структурите в бранш " Сигурност “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР